2023 YILI HEMŞİRELİK HAFTASI SEMPOZYUMU

17.05.2023 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi, Kumluca İlçe Sağlık Müdürlüğü, Finike İlçe Sağlık Müdürlüğü, Kumluca Devlet Hastanesi ve Finike Devlet Hastanesi işbirliğinde 2023 Yılı Hemşirelik Haftası Sempozyumu gerçekleştirildi. Program saat 10.00’da Kaymakam Tekin Erdemir, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Akbulut, Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Öncel, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tekdemir, Kumluca İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Çiftci, Finike İlçe Sağlık Müdürü Dr. Serkan Yiğit’in katılımı ile Kumluca Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtına Çelenk Sunulması ile başladı. Saat 13.00’da Kumluca Mehmet Akif Ersoy Kültür, Sanat ve Kongre Merkezi’nde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Hemşire Asuman Boz, Türk Hemşireler Derneği Antalya Şubesi Başkan Yardımcısı Alper Tugay Arslantaş, Dekan Prof. Dr. Selma Öncel ve Kaymakam Tekin Erdemir’in açılış konuşmaları ile devam etti.

Finike Devlet Hastanesi Dahiliye Kliniğinde hemşire olarak çalışan Asuman Boz konuşmasında, kendi deneyimlerinden örnekler vererek hemşirelik mesleğinin zorlukları ve güzelliklerinden bahsetti. Hemşirelerin birer şifacı olduğuna değinen Boz, öğrenci hemşirelerin “Ben kimim?”, “Yaşam amacım ne?”, “Neden buradayım?” sorularını sorarak öncelikle kendilerini keşfetmeleri gerektiğinden bahsetti. Boz, “iyi ki hemşireyim, iyi ki hemşiresiniz, iyi ki şifacıyız ve iyi ki insanlık adına bir şeyler yapabilmek için çabalıyoruz” diyerek sözlerine son verdi. 

Türk Hemşireler Derneği Antalya Şubesi Başkan Yardımcısı Alper Tugay Arslantaş yakın geçmişte yaşanan Covid 19 Pandemisi ve 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremde hemşirelerin kilit rol aldığını söyleyerek konuşmasına başladı. Hemşirelerin temel rol ve sorumluluklarından bahseden Arslantaş, Uluslararası Hemşireler Birliği (ICN)’nin 2023 Yılı temasına da değinerek hemşirelik mesleğinin değer görmesi, toplum tarafından görünür kılınması, meslek üyelerinin değerli hissetmesi için hemşirelik mesleğine yatırım yapılması, mesleki sorunların araştırılıp çözümüne yönelik yeni politikalar geliştirilmesi ve mesleki örgütlenmenin desteklenerek Türk Hemşireler Birliği’nin kurulması gerektiğine vurgu yaptı. Tüm hemşirelerin ve hemşirelik öğrencilerinin Hemşirelik Haftasını kutlayan Arslantaş, hemşirelerin sadece yaşanan felaketlerde değil her zaman hatırlanması ve değer görmesi gerektiğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Öncel de Uluslararası Hemşireler Birliği (ICN)’nin 2023 Yılı teması olan “Hemşirelerimiz, Geleceğimiz” sloganına değinerek hemşireler ve hemşirelik eğitimi için neler yapılması gerektiğinden bahsetti. Hemşirelerin yaşadığı şiddet, Türkiye’deki hemşire/hasta oranı, değer görmeme, mesleği bırakma isteği, otonomiyi kullanamama, maaş, kendilerine zaman ayıramama gibi mesleğin olumsuzluklarından söz etti. Tüm bu olumsuzlukların düzeltilmesi için yapılması gerekenlere değinen Öncel, “Doğum öncesinden ölüme kadar yaşamın tüm dönemlerinde var olan hemşirelik, yeri doldurulamaz bir meslektir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir konuşmasında hemşirelik mesleği ve hemşirelerin öneminden bahsetti. Erdemir, şefkat ve empati duygusu çok yüksek olan hemşirelerin, yaşanan felaketlerde öneminin bir kez daha anlaşıldığını dile getirdi. Erdemir Hemşirelik Haftası’nı kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının ardından Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seçil Taylan’ın başkanlığında “Afetlerde Sağlık Hizmetleri Yönetimi, UMKE Deneyimleri” başlıklı panele yer verildi. Antalya UMKE Afet Birim Uzmanı Erhan Bayraktar;

    • UMKE neler yapar?
    • Afet nedir?
    • Afet dünyada nasıl yönetilir? Afetin risk yönetimi
    • Afet ve acil durum planları, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP)
    • UMKE’nin temel görevleri
    • Temel UMke Eğitim Programı
    • UMKE’ye nasıl katılım sağlanır, başvuru süreci nasıldır?
    • Umke’de hemşireler

Başlıkları altında kısa bilgilendirmeler yaptı. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi Mustafa Enes Sarık ise UMKE personeli olarak deneyimlerini paylaştı. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremde UMKE ekibi olarak ilk bildirimin alınması, gönüllülere ulaşılması, hareket, ulaşım ve ekipler arası iletişim deneyimlerini aktaran Sarık, “Kalp insan hayatının devamlılığı için en önemli organdır. Hemşireler de sağlık sisteminin kalbidir” diyerek konuşmasını tamamladı.

Program, Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İlknur Özkan’ın başkanlığında “Deprem Bölgesi Deneyimleri” başlıklı panel ile devam etti. Finike Devlet Hastanesi yoğun bakımda hemşire olarak çalışan Sema Sarıkaya yaşanan deprem felaketi sonrası gönüllü olarak bir hafta Adıyaman’a görevlendirilme sürecini, bölgede yaşadıklarını, neler hissettiğini, hemşirelerin deprem bölgesinde nasıl ve hangi koşullarda çalıştığından bahsetti. Sarıkaya, bütün sağlık personelinin rol ve sorumluluklarını sorgulamadan işbirliği içinde çalıştıklarına vurgu yaptı. Bütün ekibin sadece oradaki insanlara nasıl yardım edebileceğini düşünerek hareket ettiğini söyleyen Sarıkaya, “Teorik olarak bakımın sadece fizyolojik ihtiyaçları karşılama olmadığını biliyordum. Ancak çalışma hayatımızda daha çok fizyolojik ihtiyaçları karşılamaya odaklanıyoruz. Orada bir insanın sadece omzuna dokunmanın, ona sarılarak hiçbir şey söylemeden ağlamanın, orada var olduğunu hissettirmenin de bakım yani iyileştirme olduğunu deneyimledim. Bu nedenle bakım sınırlandırılmamalı” diyerek konuşmasını tamamladı.  Kumluca Devlet Hastanesi Acil Serviste hemşire olarak çalışan Emrah Doğan, Kahramanmaraş Elbistanlı olduğu için depremin ilk anlarında ailesine ulaşma çabası ile başlayan sürecinin o bölgeye yardım amaçlı gitmesi ile devam ettiğini söyledi. Özellikle yakınları deprem bölgesinde olanlar için yaşananların çok daha zor olduğunu dile getiren Doğan, hemşire olarak görevlendirildiği Adana’da depremzedeler ile iletişime geçme konusunda zorlandığını ifade etti. Bu nedenle "hemşirelik eğitiminde özellikle travma yaşayan hastaya nasıl yaklaşılması gerektiği üzerinde daha fazla durulmalı" diyerek konuşmasını tamamladı. Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 1. Sınıf öğrencisi Sedanur Aslan ise depremde annesini, memleketini kaybettiğini ancak kardeşlerine destek olmak için güçlü durmak zorunda olduğunu ifade etti. Aslan, “Annemi kaybettiğimde mutluluğumu da kaybettim, ona seni seviyorum diyemedim. Hayat çok kısa, herkes sevdiğine sarılsın ve onu sevdiğini söylesin” diyerek konuşmasını sonlandırdı.  

Program, Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Öğr. Gör. Dr. Adem Sümen’in 2023 Yılı ICN teması sunumu ile devam etmiştir. Sonrasında ise Kumluca ve Finike ilçelerinde yaşayan emekli hemşirelere plaket takdim edilmiştir.

Sosyal Hizmet Uzmanı ve yazar Refik Akten’in “Geleceğe Umutla Bakmak” konulu konferansı ile program devam etmiştir. Konferansında sözlü iletişimde olumlu cümlelerin gücünden bahseden Akten, ünlü dâhilerin yaşamlarından örnekler vererek başarıda içsel motivasyonun, kitap okumanın, geleceğe yön vermek için hedeflerin olmasının ve geleceğe umutla bakmanın kişisel gelişim için önem ve gerekliliğinden bahsetti. Yaşamın anlamlı olması için “ben kimim ve ne istiyorum?” sorularına cevap aranmasının önemine vurgu yaptı. “Çevrenizde size başaramayacağınızı söyleyen insanlar olabilir, önemli olan onların ne söylediği değil sizin ne istediğinizdir.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Sempozyum, Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi 2023 Yılı Hemşirelik Haftası Düzenleme Komisyonu üyeleri Dr.Öğr.Ü. Emine İlaslan, Öğr. Gör. Ülkü Özer, Öğr. Gör. Selçuk Görücü, Arş. Gör. Ayşe Gül Aydın ve sempozyumda görev alan hemşirelik bölümü öğrencilerine teşekkür belgelerinin verilmesi ile sonlandırılmıştır.

Eklenme tarihi :23.05.2023 13:09:54
Son güncelleme : 23.05.2023 14:02:17