Bağımlılıkla Mücadele ve YEDAM Bilgilendirme Semineri

Bağımlılıkla Mücadele ve YEDAM Bilgilendirme Semineri 15 Mayıs 2024 tarihinde 12:00-13:00 saatleri arasında Ms Teams Platformunda çevrim içi olarak gerçekleştirilmiştir. Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde görevli Öğr.Gör Yelda Kublay ve Kumluca Meslek Yüksek Okulu Müdür Yard. Öğr. Gör. Dr. Hüseyin Kalkan’ın düzenlediği etkinliğe Antalya Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde görevli bir psikolog ve sosyal hizmet uzmanı konuşmacı olarak katılmışlardır. Seminerin moderatörlüğü Sayın Kalkan tarafından yapmıştır.

60 öğrenci ve 7 öğretim elemanının katıldığı seminerde, Antalya Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM)’nin hizmet alanı ve yürüttükleri faaliyetler tanıtılmıştır. Sosyal hizmet uzmanı bağımlılık türlerine ve bağımlılık döngüsüne değinirken; bağımlılığın bir kronik hastalık olarak ele alınması gerektiğine dikkat çekmiştir. Bağımlılık türlerinden madde bağımlılığı türlerine ayrıntılı olarak değinilmiş; bağımlı olan bireylere nasıl yaklaşılması gerektiği anlatılmıştır. Kurumun psikoloğu YEDAM’da tütün, alkol, madde bağımlılığı, kumar bağımlılığı ve internet bağımlılığı türlerine hizmet verildiği, görüşmelerin online ve yüz yüze yapılabildiğini aktarmıştır. YEDAM’a başvuru sürecinden, bu süreçte bireylere ve ailelerine verilen ruhsal ve sosyal destekten bahsedilmiştir.

Öğr. Gör. Dr. Hüseyin Kalkan gençler arasında artan elektronik sigara kullanımına dikkat çekmiştir. Sosyal hizmet uzmanı bu konuya yönelik “Elektronik sigaranın bağımlılık yapmadığı düşünülüyor ama aynı nikotin gibi bağımlılık yaptığını araştırmalar gösteriyor. Yeni bir madde olduğu için çok fazla araştırma da yok. İlerleyen süreçlerde sağlığa kötü etkileriyle daha çok karşılaşabileceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini paylaşmıştır.

 Kumluca Sağlık Bilimler Dekanı Prof. Dr. Selma ÖNCEL de seminere teşrif etmiştir. Sayın Öncel nargile kullanımının kullanıcılar tarafından masum göründüğünü ancak özellikle ağız kanseri, larenks kanseri ve yutak kanserlerinin en büyük nedeninin nargile olduğunu ifade etmiştir. Bunun üzerine konuşmacılar bir nargilenin 20 paket sigara içmiş kadar vücuda zarar verdiğini ve ağızlık kullanımında hijyene dikkat edilmediğinden bulaşıcı hastalıklar açısından risk oluşturduğunu da eklemişlerdir. Öğrencilerle soru cevap şeklinde etkileşimli yürütülen etkinlik, konuşmacılara teşekkürlerle sonlandırılmıştır.

Eklenme tarihi :22.05.2024 18:04:17
Son güncelleme : 22.05.2024 18:04:41