Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Toplumsal Destek Projeleri Koordinatörü olan Toplumsal Destek Projeleri Dersi’ne katkı veren Öğr. Gör. Yelda KUBLAY ve hemşirelik bölümü Toplumsal Destek Projeleri Dersi sorumlu öğretim elemanı Öğr. Gör. Seda Cansu YENİĞÜN ile birlikte bu dönem dersin mottosu “Bağımlı Olma Farkında Ol” olarak belirlenmiş ve dersi alan öğrencilerden farklı bağımlılık türlerine ilişkin projeler geliştirmeleri istenmiştir.
22.12.2022 tarihinde KSBF Dersliğinde 10:00-11:30 arasında, Öğr. Hemş. Meryem POLAT’ın sunuculuğu ile 3. Sınıf Hemşirelik Bölümü öğrencileri hazırladıkları “Bağımlı Olma Farkında Ol” temalı projelerini sunmuşlardır. Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Narkorehber Polis Memuru Hüseyin ÖZDEMİR’in madde bağımlılığı ile mücadele konusunda konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte; sigara bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, oyun bağımlılığı, ilişki bağımlılığı ve flört şiddeti konusunda öğrenci sunumları ile her sınıf düzeyinden üniversite öğrencisine farkındalık kazandırılması amaçlanmıştır. Etkinliğe 5 öğretim elemanı ve 113 öğrenci katılmıştır.
Sigara bağımlılığıyla mücadele konusunda “Yakılan Sigara Yıkılan Umut” adlı projede görevli Öğr. Hem Ayşe Nur ERDEMİR yaptığı sunumla sigara bağımlığının yaygınlığı ve çeşitli kanser türlerinin ortaya çıkma riskini 2 kattan 22 kata kadar artırdığına dikkat çekmiştir. Bu proje kapsamında hazırlanan akciğer maketi de gün boyunca sigara içen ve içmeyen öğrencilerin dikkatini çekmek üzere okul giriş-çıkışına yerleştirilmiştir.
Madde bağımlılığıyla mücadele konusunda Mustafa Furkan IŞIK ve arkadaşları “Maddeye Bağımlı Olma Farkında Ol”, projeleri kapsamında fakültemiz öğrencilerine “Bir madde bağımlısına ne sormak isterdiniz?” diye sorarak öğrencilerin merak ettikleri soruları bir araya getirmişlerdir. Daha sonra bu soruları kullanarak eski bir madde bağımlısıyla online bir söyleşi kaydı alarak, etkinlikte sunmuşlardır. Narkorehber Polis Memuru Hüseyin ÖZDEMİR’in madde bağımlılığı ile mücadelede geçen dokuz yıllık mesleki tecrübe aktarımı ile maddenin birey ve ailesi üzerindeki fiziksel, ruhsal, sosyal ve ekonomik alanda yıkıcı etkilerine dikkat çekilmiş; öğrencilere maddeyle mücadelede yalnız olmadıkları mesajı verilmiştir.
Davranış bağımlılıklarından biri olan sosyal medya bağımlılığıyla mücadele için Mehmet Esat KOCA ve arkadaşları “Sosyal Medya ile Değil Yaşamla Arkadaş Ol” projeleri kapsamında bir sunum hazırlamış ve kısa bir film çekmişlerdir. Kısa film ile sosyal medya bağımlılığının yıkıcı etkilerine değinilirken; sunumda öğrencilere sosyal medyada harcanan zamanı sınırlandırmaları, yerine hobi edinmek, bir dil öğrenmek ve spor yapmak gibi yaşamlarına zenginlik katacak faaliyetlere yönelmeleri önerilmiştir. Diğer insanlardan sevgi görmenin sosyal medyada aldıkları beğenilerden ibaret olmadığı, her birinin biricik ve değerli olduğu vurgulanmıştır.
Oyun bağımlılığıyla mücadelede “Ekrana Değil Hayata Bağımlı Ol” projesi, Öğr. Hem. Sinan ULUTEKİN tarafından sunulmuştur. Bu proje kapsamında öğrencilere oyun bağımlılığına ilişkin farkındalık kazandırmak için sunum, bir kısa film gösterimi ve etkinlik çıkışında broşür dağıtımı yapılmıştır. Sunumda oyun bağımlılığı “son 12 ayda oyunun diğer ilgi alanlarına ve günlük aktivitelere göre öncelikli hal alması, oyun oynama üzerine kontrolün azalması ve olumsuz sonuçlarına rağmen oyunun devam etmesi” olarak tanımlanmıştır. Kısa filmde günümüzde artan oyun bağımlılığı, halüsinasyon ve kabus görme gibi ruhsal problemlere değinilmiştir.
İlişki bağımlılığı ile mücadele konusunda “Şiddete Bağımlı Olma” projesi kapsamında öğrenciler fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik şiddet türlerini de konu alan beş küçük oyun ile ilişki bağımlılığına dikkat çekmiştir. Oyunlar sonunda Öğr. Hem. Fatma Zehra ÇOBANOĞLU tarafından şiddetin kadına ve erkeğe yapıldığı, sadece fiziksel olarak algılanmaması gerektiği, duygusal şiddetin de en az fiziksel şiddet kadar sağlığı olumsuz etkilediğine değinilmiş; ilişki bağımlılığının şiddete maruziyetin süresini artırdığı vurgulanmıştır.
Program sonunda Narkorehber Polis Memuru Hüseyin ÖZDEMİR ve görevli öğrencilere teşekkür belgeleri Öğr. Gör Seda Cansu YENİĞÜN ve Öğr. Gör. Yelda KUBLAY tarafından verilmiştir. Katılımcı öğrenciler ve öğretim elemanlarından etkinliğin oldukça öğretici ve keyifli olduğu, sunumları çok beğendikleri geri bildirimleri alınmıştır.
Son güncelleme : 23.12.2022 18:39:17