Bağımlılıkla Mücadele ve Farkındalık Webinarı

“Bağımlılıkla Mücadele ve Farkındalık Webinarı” 08.05.2023 tarihinde, Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Kumluca Meslek Yüksekokulu iş birliğinde; 12.15-13.15 saatleri arasında Ms Teams platformunda yapıldı. Kumluca İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görev yapan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Sema ÖNER’in konuşmacı olarak katıldığı webinar; Kumluca Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü’nden Öğr. Gör. Dr. Hüseyin KALKAN’ ın moderatörlüğünde gerçekleştirilmiştir. Webinara 15’ı öğretim elemanı, 36’sı öğrenci olmak üzere toplam 51 kişi katılmıştır.

Dünyada her yıl 3 milyon insan alkol bağımlılığı ve 8 milyon insan sigara bağımlılığı nedeniyle yaşamını yitirmektedir. 20-39 yaş arasındaki ölümlerin yüzde 13.5’inden alkolün sorumlu olduğu düşünülmektedir. Sadece yüksek düzeylerde alkol alımı değil düşük ve orta düzeyde alkol alımı da kalp hastalıkları ve felç, karaciğer sirozu ve bazı kanser türlerinin gelişimi açısından önemli bir risk faktörüdür. Sigara bağımlılığı ise tüm kanser türleri için riski 2 katına çıkarırken; akciğer kanserinde bu risk 22 katına, iktidarsızlık ve kısırlıkta 10 katına çıkmaktadır.

Webinarda, sağlık üzerindeki olumsuz etkileri kadar ekonomik olarak da yıkıcı etkileriyle bir halk sağlığı sorunu olan madde, alkol, sigara ve teknoloji bağımlılıkları ele alınmıştır. Sayın Dr. Sema ÖNER tarafından bağımlılık döngüsü içinde bağımlılığın nasıl oluştuğu ve tüm bu bağımlılık türlerinin verdikleri zararlar anlatılırken; bağımlıklarla mücadelede “hayır” demenin önemi vurgulanmıştır. Bağımlılıktan kurtulmak için hiçbir zaman geç olmadığı; üniversite öğrencisi olarak ne kendileri ne de yakınları için Yeşilay Danışma Merkezi (YEDAM), ALO 171, ALO 191 ve sağlık kuruluşlarının psikiyatri poliklinikleri ile AMATEM gibi bağımlılıkla mücadelede özelleşmiş merkezlere başvurmaktan çekinmemeleri gerektiği iletilmiştir.

Etkinlikte, Sayın Dekan Prof. Dr. Selma ÖNCEL üçüncül / tersiyer içicilik olan "sigara içildikten sonra çevreye sinen sigaraya maruz kalma"nın göz ardı edilen etkilerine değinmiştir. Evin sadece bir odasında sigara içiliyor olmasının, eşyalara sinen sigara dumanı nedeniyle ev halkını pasif içicilikten korumaya yetmediğini iletmiştir. Kumluca Meslek Yüksekokulu Müdürü Sayın Doç. Dr. H. Kürşat ÇELİK ise sunu içerisinde yer alan teknoloji bağımlılığı konusundaki bilgilendirmenin önemine vurgu yapmış ve sunuma katkısı olanlara teşekkürlerini iletmiştir. Sorular ve katkıların ardından, Sayın Doç. Dr. H. Kürşat ÇELİK ve Prof. Dr. Selma ÖNCEL’in konuşmacıya teşekkür belgesinin takdim etmesi ile etkinlik sona ermiştir.

Eklenme tarihi :12.05.2023 10:00:23
Son güncelleme : 12.05.2023 10:19:29