Meme Kanseri Farkındalık Etkinliği

1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık ayında, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği dersi kapsamında Doç.Dr. Gamze Yavaş, Doç.Dr. Fatma Dilek Turan ve Öğr. Gör. Bahar Aksoy danışmanlığında, Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin katılımı, Kumluca ve Finike Devlet Hastanelerinin iş birliği ile Meme Kanseri Farkındalık etkinliği düzenlendi. Öğretim elemanları, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen ve erken aşamada teşhisi mümkün olan bir kanser türü olduğunu, bu anlamda ülkemizde birinci basamakta sağlanan koruyucu sağlık hizmetlerinin önemli bileşenlerinden biri olan erken tanı yöntemlerinin meme kanserinin tespitinde önemli bir yere sahip olduğunu belirttiler. Bu nedenle her yıl toplumda meme kanserine ilişkin farkındalığı arttırmak için bu etkinliği düzenlediklerini belirttiler. Etkinlik kapsamında hemşirelik bölümü öğrencileri, Kumluca ve Finike Devlet Hastanesi’ne poliklinik randevusu için gelen hasta ve hasta yakınlarına meme kanseri konusunda bilgi verdi. Öğrenciler hasta ve hasta yakınlarına meme kanserinin nedenleri, belirtileri, korunma ve erken teşhis yöntemleri konusunda bilgi aktardı. Öğrenciler, polikliniğe gelen hasta ve yakınlarına meme kanseri ile ilgili bilgilendirme mesajlarının yer aldığı broşürleri dağıttılar ve meme kanseri farkındalık göstergesi olarak pembe kurdele taktılar. Öğrenciler meme kanserinde erken teşhis için; kadınlara düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmalarını, sağlık personeline meme muayenesi yaptırmalarını ve mamografi çektirmelerini önerdiler. 20 yaş üstü kadınların; ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapması ve iki yılda bir kez doktora meme muayenesi yaptırması gerektiğini belirttiler. Ayrıca 40-69 yaş arası kadınların iki yılda bir kez mamografi çektirmelerini gerektiğine vurgu yaptılar. Öğrenciler 2018 yılından bu yana, bu etkinliğin fakültelerinde her yıl Ekim ayında gerçekleştirildiğini belirttiler. Öğrenciler, toplumda özellikle kadınlarda farkındalık yaratmak için bu etkinliği yapmaya çalıştıklarını, hem kendileri hem de toplum için çok yararlı olduğunu düşündüklerini, böyle bir etkinlikte bulundukları için mutlu olduklarını ifade ettiler.

Eklenme tarihi :24.10.2023 11:57:07
Son güncelleme : 24.10.2023 11:57:56