8 Mayıs Dünya Yumurtalık (Over) Kanseri Farkındalık Günü

“Dünya Yumurtalık (Over) Kanseri Farkındalık Günü”, Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim elemanları Doç. Dr. Gamze Yavaş ve Arş. Gör. Gülcan Karabulut danışmanlığında, hemşirelik öğrencilerinin katılımı ve Finike Devlet Hastaneleri iş birliğiyle 8 Mayıs'ta düzenlendi. Öğretim elemanları, over kanserinin dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda görülme sıklığının giderek arttığını ve 2050 yılına kadar dünya genelinde over kanseri tanısı alan kadınların sayısının %55 oranında, over kanserine bağlı ölen kadınların sayısının ise neredeyse %70 oranında artacağını belirttiler. "Sessiz katil" olarak bilinen over kanserinin, belirsiz semptomları nedeniyle sıklıkla erken evrede teşhis edilemediğini ayrıca over kanserini erken aşamada tespit etmek için tek, güvenilir ve spesifik bir tarama prosedürünün bulunmadığını ifade ettiler. Bu nedenle kadınların over kanserinin belirtileri ve risk faktörleri konusunda farkında olmalarının önemli olduğunu vurguladılar. Ancak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınların over kanserinin risk faktörleri ve belirtileri konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıklarını paylaştılar. Bu nedenle ilk kez toplumda over kanserine ilişkin farkındalığı arttırmak için bu etkinliği düzenlediklerini belirttiler. Etkinlik kapsamında hemşirelik öğrencileri, Finike Devlet Hastanesi’ne poliklinik randevusu için gelen hastalara, hasta yakınlarına ve sağlık personeline over kanseri konusunda bilgi verdiler. Öğrenciler over kanserinin belirtileri ve risk faktörleri konusunda bilgi aktararak, her kadının yılda bir kez jinekolojik muayene yaptırmasının önemini paylaştılar. Ayrıca kadınlara jinekolojik şikâyetleri olduğunda da vakit kaybetmeden hekime başvurmasının çok önemli olduğunu vurguladılar. Öğrenciler, kadınlara over kanseri ile ilgili bilgilendirme mesajlarının yer aldığı broşürleri dağıttılar ve over kanseri farkındalık göstergesi olan kurdeleden taktılar. Etkinlik hasta, hasta yakınları ve sağlık personeli tarafından büyük ilgi gördü.

Eklenme tarihi :9.05.2024 14:03:54
Son güncelleme : 9.05.2024 14:04:16